Vorstvrije buitenkraan werking

Werking vorstvrije buitenkraan

Er zijn tegenwoordig diverse soorten vorstvrije buitenkranen te verkrijgen. De vorstvrije buitenkraan werking kan op verschillende manieren. Het principe van de vorstvrije buitenkraan werking komt echter allemaal op hetzelfde neer, in het kraanmechanisme blijft geen water of alleen stromend water achter, zodat de vorst geen kans krijgt.

De ventielkraanVorstvrije buitenkraan werking

De stangkraan, gekoppeld aan een ondergrondse waterleiding tot daar waar u hem nodig heeft, werkt met een afwateringsventiel in de grond. Onder dien verstande dat de waterleiding en dit ventiel onder de vorstgrens van 50 cm liggen. De vorstvrije buitenkraan werking wordt geactiveerd als u de kraan afsluit. Het afwateringsventiel opent zich en het water uit de standleiding loopt de grond in.

Dit systeem kennen we al lang en werkt goed. Als je hier een tuinslang op aansluit ben je zeker dat je deze doorheen de winter kan laten staan. Een groot voordeel voor de meer luie tuiniers onder ons.

Spindelkraan

Zodra de kraan dichtgedraaid wordt loopt er lucht via een spindel naar de afsluiter, die binnen de gevel zit. De vorstvrije buitenkraan werking zit hem dus hier ook in het leeg laten lopen van het leidingstuk dat met vorst in aanraking komt

Kogelkraan

In deze kraan bevind zich een thermostatisch element dat krimpt zodra de temperatuur onder de 3 graden komt. De vorstvrije buitenkraan werking wordt hier bewerkstelligd door het voortdurend in beweging zijnde water. Dit model kraan druppelt voortdurend bij vorst.