Buitenkraan kiezen die niet bevriest: onze tips

Heel veel mensen zijn bekend met het probleem dat een buitenkraan kan bevriezen. Dit is een zeer vervelend probleem omdat het dan niet meer mogelijk is om water te tappen uit de kraan. Dit, terwijl het wel nodig is om ook in de winter water te kunnen halen. De oorzaak kan vaak worden gevonden in het feit dat de leidingen van de waterkraan bevriezen. Hierdoor zou ook het water, dat zich in de leiding bevindt, gaan bevriezen.

Je kunt er voor kiezen om een vorstvrije buitenkraan aan te sluiten om dit probleem te voorkomen. Zo kun je in alle tijden gebruik maken van het water uit de buitenkraan.

#1 Beoordeeld
Bonfix Vorstvrije Luxe Buitenkraan 2.0

Bonfix vorstvrije luxe buitenkraan 2.0, lengte koperen buis 27cm is in te korten tot 23cmOppervlaktebescherming: VerchroomdMaat aansluiting aanvoer: OverigAansluiting aanvoer: KnelringKraanmondstuk: Met slangwartelMaat draadaansluiting uitloop (inch): 3/4Bediening: SleutelMet gevelplaat:...

Vorstbestendige buitenkraan 1/2

vorstbestendige buitenkraan 1/2 vanwege de speciale samenstelling van de materialen kan de kraan uitzetten als het water erin bevriest.de kraan is voorzien van een aansluiting 1/2.

Wiesbaden vorstvrije buitenkraan

Wiesbaden vorstvrij buitenkraan 3/4Met de Wiesbaden vorstvrije buitenkraan 3/4 bent u af van vast gevroren leidingen.De KIWA gecertificeerde keerklep voorkomt het terugstromen water.Hierdoor is de tapkraan makkelijk af te sluiten en leeg te laten waardoor de kraan niet zal beschadigen tijdens...

WiseGoods Luxe Retro Kraan - Gedetailleerde Buitenkraan - Decoratieve Tuin Kraan - Zinklegering

Ben je op zoek naar een luxe kraan voor in jouw tuin? Zoek dan niet verder! Deze Premium gedetailleerde waterkraan is combineert hedendaagse kwaliteit met een unieke uitstraling. Een waterkraan hoeft niet altijd gewoon te zijn! Specificaties:- Aanvoeraansluiting: 1/2- Afvoeraansluiting: 3/4-...

✅ Buitenkraansleutel Sleutel voor de buitenkraan Sleutelbuitenkraan.

1 hoogwaardige buitenkraansleutel gemaakt om uw buitenkraan te kunnen openen of sluiten.✅ Verpakt per 1 stuk.✅ Sterke sleutel

Waterpunt met slanghouder - gepolijst aluminium - buitenkraan - tappunt

Stijlvol water tappunt voor in de tuin. Ovale paal van gepolijst aluminium met verchroomde waterkraan en RVS slanghouder. Kraan heeft een buitendraad aansluiting om eventueel een Gardena aansluitnippel op aan te draaien. Het waterpunt is 120 cm hoog en 9 cm breed. Een tijdloos design wat in ieder...

Buitenkraan vorstvrij | tap-kogelafsluiter, ½" | RIV | type 5611 | Drukklasse 16 bar

Deze vorstvrije tap-kogelafsluiter heeft een inwendige kogel die, door deze rond te draaien, de toevoer opent of sluit. Door de pp hendel is de kogelkraan in 1 beweging snel en gebruiksvriendelijk te openen of te sluiten. De messing verchroomde tap-kogelafsluiter van RIV kan zowel binnen- als...

The Garden People Vintap - Buitenkraan - Klassieke Stijl - Zwart - in Vintage Stijl - Muurkraan Gevelkraan Tapkraan Buitenkraan Wasmachine Kraan- Antraciet Zwart - Mat - Messing Details - Geen gereedschap nodig bij installatie

Kenmerken: Schroefdraad: 1/2". Uitgang: 3/4". Messing. Herbruikbaar. Kleur Antraciet Zwart met messing datails. Geen gereedschap nodig met installeren. Iedereen kan het. Ook verkrijgbaar in Vintap Wit met messing details. Buiten kraan Muurkraan Gevelkraan Tapkraan Wasmachine kraan Vintage stijl...

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

vorstvrije buitenkraanEen vorstvrije buitenkraan wordt vaak gebruikt op een boerderij, op campings, in parken en in de tuinbouw. Daarnaast zijn er ook veel particulieren die gebruik maken van de vorstvrije buitenkraan. Sowieso biedt deze kraan een goede oplossing voor het probleem van bevroren water.

Bevriezing van het water in een buitenkraan ontstaat doordat water altijd in de leidingen achterblijft. Water zet uit bij bevriezing en daardoor wordt de leiding uit elkaar gedrukt. Bij een vorstvrije buitenkraan is het niet mogelijk dat er water in de leiding achter de kraan achterblijft. Op deze manier is het dus ook niet mogelijk dat dit bevriest. Dit brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee.

Doordat er geen water in de kraan achter kan blijven, is de kans op bevriezing dan ook niet aanwezig. Een ander voordeel is dat leidingen ook niet beschadigd zullen raken. Met bevriezing van leidingen kan het vaak voorkomen dat er een barstje ontstaat in de leiding. Dit zorgt er vervolgens voor dat ook in de zomer hinder kan worden ervaren met het gebruik van de buitenkraan. Geen water in de leiding betekent automatisch ook geen uitzetting tijdens bevriezing Dus dit betekent dat de vorstvrij buitenkraan ideaal is om ook de leidingen te beschermen in elk seizoen.

Hoe herken je een vorstvrije buitenkraan

buitenkraan vorstvrijEen vorstvrije buitenkraan zal je op het eerste gezicht misschien niet meteen herkennen. De buitenkraan lijkt heel veel op een normale buitenkraan. Het heeft net zo’n draaiknop en daarnaast is het ook bevestigd aan de leiding. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je toch kan zien dat het gaat om een vorstvrije buitenkraan in plaats van en gewone buitenkraan. Een van de belangrijkste kenmerken van een vorstvrije buitenkraan is dat leiding in de muur leeg.

De vorstvrije buitenkraan heeft een afsluitingsmechanisme aan de binnenkant van de gevel. Er is een lange spindel in de waterleiding en deze zorgt voor het openstellen en het afsluiten van de waterleiding.

Dit is een heel ander mechanisme dan wat een normale buitenkraan heeft. Er bestaat de mogelijkheid om een Butuleenslang als leidingsmateriaal te gebruiken. Daaraan zul je ook het verschil herkennen als je deze vergelijkt met een gewone buitenkraan.

Waarom vorstvrije buitenkraan

Als je zou kiezen voor een normale buitenkraan dan zul je op een gegeven moment merken dat het niet mogelijk is om gedurende het hele jaar water te tappen. Zeker niet tijdens de koudere maanden. Dit komt omdat het kan zijn dat in de koudere maanden het goed mogelijk is dat het water in de leiding zou bevriezen.

Daarom is het wijs om te kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Daarnaast maakt het niet zo heel veel verschil omdat de functionaliteit precies hetzelfde is. De buitenkraan is net zo makkelijk te plaatsen als een gewone buitenkraan en daarnaast is het ook een erg makkelijk te bedienen kraan. Een gewone buitenkraan kan ook wel worden ingepakt tegen vorst. Dit kan men doen door het in te pakken met isolerend materiaal.

Er bestaat daarnaast nog een andere mogelijkheid waarbij je ervoor kan kiezen om een tweede kraantje aan te brengen zodat er een leiding tussen de buitenkraan kan worden geplaatst en het binnenkraantje de mogelijkheid geeft om aan de binnenkant water af te tappen. Dit kan een vrij complexe constructie worden en daarom kiezen veel mensen voor een vorstvrije kraan, omdat het dan niet nodig is om dit soort constructies te maken.

Wat kost een vorstvrije buitenkraan

Een vorstvrije buitenkraan is een goede investering waar je lang plezier aan kan beleven. Het is dan ook gemaakt van duurzaam materiaal en daar staat dan wel een prijs tegenover. Je dient er rekening mee te houden dat je ongeveer € 150 euro voor de kraan betaald. Dit klinkt misschien wat duur voor een kraan, maar dat is zeker niet het geval.

De kraan is roestvrij staal en daarnaast weersbestendig. Daarnaast is het ook makkelijk te bevestigen en biedt het alle mogelijkheden die je van een goede buitenkraan mag verwachten. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de kraan en van de afmetingen waar je rekening mee dient te houden zoals bijvoorbeeld de dikte van de gevel waarin de kraan moet worden geplaatst.

Hoe plaats je een buitenkraan

De vorstvrije buitenkraan wordt doorgaans aan de buitenkant van de gevel bevestigd. Juist omdat de kans niet aanwezig is dat het water in de leiding bevriest is het ook niet nodig dat de kraan aan de binnenkant van de gevel wordt bevestigd. Het is wel aan te raden om de kraan iets aflopend te plaatsen zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen water in de leiding achterblijft wat eventueel zou kunnen bevriezen.

Een andere mogelijkheid waarop je een vorstvrije buitenkraan kunt plaatsen is door te kiezen voor een vrije buitenkraan. Daarbij leg je de waterleiding onder de vorstgrens naar de plek waar je de buitenkraan nodig heeft.

Waar de waterkraan de grond uit moet komen, kan je vervolgens vullen met een ruime kuil met grint. Hiermee zorg je ervoor dat het water uit het gedeelte van de kraan weg kan lopen. Daarna kun je de rest van de kraan aansluiten op de waterleiding met het kraanmechanisme.