Buitenkraan kiezen die niet bevriest: onze tips

Heel veel mensen zijn bekend met het probleem dat een buitenkraan kan bevriezen. Dit is een zeer vervelend probleem omdat het dan niet meer mogelijk is om water te tappen uit de kraan. Dit, terwijl het wel nodig is om ook in de winter water te kunnen halen. De oorzaak kan vaak worden gevonden in het feit dat de leidingen van de waterkraan bevriezen. Hierdoor zou ook het water, dat zich in de leiding bevindt, gaan bevriezen.

Je kunt er voor kiezen om een vorstvrije buitenkraan aan te sluiten om dit probleem te voorkomen. Zo kun je in alle tijden gebruik maken van het water uit de buitenkraan.

#1 Beoordeeld
Bonfix Vorstvrije Luxe Buitenkraan 2.0

Bonfix vorstvrije luxe buitenkraan 2.0, lengte koperen buis 27cm is in te korten tot 23cmOppervlaktebescherming: VerchroomdMaat aansluiting aanvoer: OverigAansluiting aanvoer: KnelringKraanmondstuk: Met slangwartelMaat draadaansluiting uitloop (inch): 3/4Bediening: SleutelMet gevelplaat:...

Bonfix vorstvrije buitenkraan

Vorstvrije Gevelkraan Bonfix Buitenkraan De kraan is compact Het gehele jaar te gebruiken Vorstvrije buitenkraan Universele aansluitmaat 15 mm Binnenwerk is robuust en degelijk Eenvoudige montage Messing verchroomd Buitenkraan

Waterklus Tapkraan WK 559

Messing, verchroomd. Sleutelbediening. Met slangkoppeling. .

GARDENA Kogel-uitloopventiel 1/2"

Gardena kogel-uitloopventiel In een keer de maximale waterdoorvoer. Uitlevering los. Met 26,5 mm (G3/4)-draad / voor 13 mm (1/2") slangen.GARDENA (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen,...

Riko Vorstbestendige Gevelkraancombinatie 15X3/4

Vorstvrije gevelkraancombinatiemet rechthoekige muurplaatInclusief slangwartelsetje 3/4Roodkoperen buis 22mmKnelknie 22x15Met losse bediensleutel

Buitenkraan vorstvrij | tap-kogelafsluiter, ½" | RIV | type 5611 | Drukklasse 16 bar

Deze vorstvrije tap-kogelafsluiter heeft een inwendige kogel die, door deze rond te draaien, de toevoer opent of sluit. Door de pp hendel is de kogelkraan in 1 beweging snel en gebruiksvriendelijk te openen of te sluiten. De messing verchroomde tap-kogelafsluiter van RIV kan zowel binnen- als...

GARDENA Waterkraan g 1/2

Gardena waterkraan met slangkoppeling Mat verchroomd. Voor binnenshuis gebruik. Voor 13mm (½" ) slangen Uitlevering: los.

Buitenkraan Beschermen Tegen Vorst Bescherming Waterkraan Kraanafdekking Vorst Bescherming Zwart Set Van 2 Stuks

Bestand tegen kou - de afdekkap van de kraan is voor de buitenkranen, zoals de tuinkraan en de buitenkraan, om uw buitenkranen effectief tegen bevriezing te beschermen. Voldoet aan de EU 7P-norm voor milieubescherming - Sommige hoezen bevatten PVC met een hoog gehalte aan schadelijke...

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

vorstvrije buitenkraanEen vorstvrije buitenkraan wordt vaak gebruikt op een boerderij, op campings, in parken en in de tuinbouw. Daarnaast zijn er ook veel particulieren die gebruik maken van de vorstvrije buitenkraan. Sowieso biedt deze kraan een goede oplossing voor het probleem van bevroren water.

Bevriezing van het water in een buitenkraan ontstaat doordat water altijd in de leidingen achterblijft. Water zet uit bij bevriezing en daardoor wordt de leiding uit elkaar gedrukt. Bij een vorstvrije buitenkraan is het niet mogelijk dat er water in de leiding achter de kraan achterblijft. Op deze manier is het dus ook niet mogelijk dat dit bevriest. Dit brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee.

Doordat er geen water in de kraan achter kan blijven, is de kans op bevriezing dan ook niet aanwezig. Een ander voordeel is dat leidingen ook niet beschadigd zullen raken. Met bevriezing van leidingen kan het vaak voorkomen dat er een barstje ontstaat in de leiding. Dit zorgt er vervolgens voor dat ook in de zomer hinder kan worden ervaren met het gebruik van de buitenkraan. Geen water in de leiding betekent automatisch ook geen uitzetting tijdens bevriezing Dus dit betekent dat de vorstvrij buitenkraan ideaal is om ook de leidingen te beschermen in elk seizoen.

Hoe herken je een vorstvrije buitenkraan

buitenkraan vorstvrijEen vorstvrije buitenkraan zal je op het eerste gezicht misschien niet meteen herkennen. De buitenkraan lijkt heel veel op een normale buitenkraan. Het heeft net zo’n draaiknop en daarnaast is het ook bevestigd aan de leiding. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je toch kan zien dat het gaat om een vorstvrije buitenkraan in plaats van en gewone buitenkraan. Een van de belangrijkste kenmerken van een vorstvrije buitenkraan is dat leiding in de muur leeg.

De vorstvrije buitenkraan heeft een afsluitingsmechanisme aan de binnenkant van de gevel. Er is een lange spindel in de waterleiding en deze zorgt voor het openstellen en het afsluiten van de waterleiding.

Dit is een heel ander mechanisme dan wat een normale buitenkraan heeft. Er bestaat de mogelijkheid om een Butuleenslang als leidingsmateriaal te gebruiken. Daaraan zul je ook het verschil herkennen als je deze vergelijkt met een gewone buitenkraan.

Waarom vorstvrije buitenkraan

Als je zou kiezen voor een normale buitenkraan dan zul je op een gegeven moment merken dat het niet mogelijk is om gedurende het hele jaar water te tappen. Zeker niet tijdens de koudere maanden. Dit komt omdat het kan zijn dat in de koudere maanden het goed mogelijk is dat het water in de leiding zou bevriezen.

Daarom is het wijs om te kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Daarnaast maakt het niet zo heel veel verschil omdat de functionaliteit precies hetzelfde is. De buitenkraan is net zo makkelijk te plaatsen als een gewone buitenkraan en daarnaast is het ook een erg makkelijk te bedienen kraan. Een gewone buitenkraan kan ook wel worden ingepakt tegen vorst. Dit kan men doen door het in te pakken met isolerend materiaal.

Er bestaat daarnaast nog een andere mogelijkheid waarbij je ervoor kan kiezen om een tweede kraantje aan te brengen zodat er een leiding tussen de buitenkraan kan worden geplaatst en het binnenkraantje de mogelijkheid geeft om aan de binnenkant water af te tappen. Dit kan een vrij complexe constructie worden en daarom kiezen veel mensen voor een vorstvrije kraan, omdat het dan niet nodig is om dit soort constructies te maken.

Wat kost een vorstvrije buitenkraan

Een vorstvrije buitenkraan is een goede investering waar je lang plezier aan kan beleven. Het is dan ook gemaakt van duurzaam materiaal en daar staat dan wel een prijs tegenover. Je dient er rekening mee te houden dat je ongeveer € 150 euro voor de kraan betaald. Dit klinkt misschien wat duur voor een kraan, maar dat is zeker niet het geval.

De kraan is roestvrij staal en daarnaast weersbestendig. Daarnaast is het ook makkelijk te bevestigen en biedt het alle mogelijkheden die je van een goede buitenkraan mag verwachten. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de kraan en van de afmetingen waar je rekening mee dient te houden zoals bijvoorbeeld de dikte van de gevel waarin de kraan moet worden geplaatst.

Hoe plaats je een buitenkraan

De vorstvrije buitenkraan wordt doorgaans aan de buitenkant van de gevel bevestigd. Juist omdat de kans niet aanwezig is dat het water in de leiding bevriest is het ook niet nodig dat de kraan aan de binnenkant van de gevel wordt bevestigd. Het is wel aan te raden om de kraan iets aflopend te plaatsen zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen water in de leiding achterblijft wat eventueel zou kunnen bevriezen.

Een andere mogelijkheid waarop je een vorstvrije buitenkraan kunt plaatsen is door te kiezen voor een vrije buitenkraan. Daarbij leg je de waterleiding onder de vorstgrens naar de plek waar je de buitenkraan nodig heeft.

Waar de waterkraan de grond uit moet komen, kan je vervolgens vullen met een ruime kuil met grint. Hiermee zorg je ervoor dat het water uit het gedeelte van de kraan weg kan lopen. Daarna kun je de rest van de kraan aansluiten op de waterleiding met het kraanmechanisme.