Bevroren leidingen: Tips om ze te voorkomen en te ontdooien

bevroren en gebarsten leidingenEen van de meest voorkomende loodgietersproblemen in de winter zijn bevroren leidingen. Wanneer water bevriest, zet het uit en kunnen leidingen barsten of zelfs barsten.

Een gesprongen leiding kan grote schade aan uw huis veroorzaken, om nog maar te zwijgen van de hoge reparatiekosten.

Gelukkig zijn er een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw leidingen bevriezen.

3 tips om bevroren leidingen te voorkomen

1. Isoleer blootliggende leidingen.

Dit is vooral belangrijk voor leidingen die langs buitenmuren lopen of in onverwarmde ruimtes zoals de zolder, kelder of garage. U kunt voorgesneden schuimrubberen leidingisolatie gebruiken voor een eenvoudige doe-het-zelf oplossing. Zorg ervoor dat de isolatie een R-waarde heeft van 3,5 of hoger.

2. Houd de verwarming aan.

Zelfs als u een paar dagen het huis uit bent, is het belangrijk om uw thermostaat op ten minste 14 graden Celsius te zetten. Zo voorkomt u dat uw leidingen bevriezen terwijl u weg bent. De verwarming aan laten staan is vooral belangrijk als u voor langere tijd niet thuis bent.

3. Laat kranen ’s nachts druppelen.

Langzaam druppelen kan helpen voorkomen dat leidingen bevriezen, omdat het water erdoorheen blijft stromen en voorkomt dat ze volledig uitdrogen en kwetsbaar worden voor de koude temperaturen. Hoewel het laten druppelen van kranen bevroren leidingen kan helpen voorkomen, kan het ook leiden tot een hogere waterrekening. Het is echter nog altijd beter om een iets hogere waterrekening te betalen dan een bevroren leiding te moeten repareren en vervangen.

Wat te doen als uw leidingen bevriezen?

Als u thuiskomt en merkt dat uw leidingen bevroren zijn, geen paniek! Er zijn een paar dingen die u kunt doen om ze te ontdooien en het water weer te laten stromen.

1. Zet de verwarming hoger.

Het eerste wat u moet doen is de verwarming van uw huis hoger zetten, zodat de bevroren leidingen de kans krijgen om geleidelijk te ontdooien. Let op, met de huidige energieprijzen kan dit duur zijn, dus deze tips zijn zeker welkom.

2. Gebruik een haardroger of ruimteverwarming.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een haardroger of ruimteverwarming om het bevroren leidingdeel direct te ontdooien. Laat beide niet onbeheerd achter!

3. Gebruik warme handdoeken of lappen.

Een andere mogelijkheid is om in heet water gedrenkte handdoeken of lappen om het bevroren leidingdeel te wikkelen en te wachten tot het voldoende ontdooid is om het water weer door te laten stromen.

4. Bel een vakman (indien nodig).

Als u uw leidingen niet zelf kunt ontdooien, is het misschien tijd om versterking in te schakelen – dat wil zeggen een professionele loodgieter die het gereedschap en de ervaring heeft om uw leidingen veilig te ontdooien zonder schade te veroorzaken.

Bevroren leidingen zijn geen pretje – maar gelukkig zijn er enkele dingen die u zowel voor als na het bevriezen kunt doen om het probleem te voorkomen of te verhelpen! Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw leidingen de hele winter door blijven stromen – hoe koud het buiten ook wordt!